Verbindingskracht & de Krachttuin
Op locatie: naast Stichting de Puntenburg in Lisse, bied ik ruimte om kinderen en jongeren zichzelf te laten ontdekken, te ervaren en vooral zichzelf te kunnen zijn. Dit doe ik samen met mijn collega Lydia Imthorn (de Krachttuin), op locatie de Puntenburg. Een rustige plek aan het Keukenhof bos.
Door het ervaringsgericht werken kunnen kinderen hun kwaliteiten ontdekken, zelfvertrouwen vergroten en het zelfbeeld verstevigd worden.
We bieden structuur waar nodig, duidelijkheid om ontspannen aanwezig te kunnen zijn en voor plezier en ervaringen door te doen.
De kinderen en jongeren komen vaak met een vol hoofd door prikkels bij ons op een rustige plek. En kunnen alle ingewikkeldheden even los laten en heerlijk bezig zijn. En binnen deze context toch leren.
Werkvormen
Bezig zijn met je handen door de mogelijkheden die er zijn en gecreëerd worden. Dit kan zijn: werken in de moestuin, de paarden & kippen verzorgen, bakken of koken, iets (creatiefs) maken wandelen, ook het doen van een spelletje of lekker ontspannen in de hangmat zijn mogelijkheden.
Wij gaan graag samen met jou op pad om jouw ontwikkel mogelijkheden opnieuw te ontdekken en mee te bouwen aan het realiseren van je toekomst ideeën of samen te ontdekken dat deze er ook voor jou zijn.
Waarbij ik het ook belangrijk vind om samen te werken met jouw gezin, waarbij ik daar waar nodig in onderlinge afstemming mijn vaardigheden als systemisch werker inzet.
De Opstap:
Naast mijn werkzaamheden op locatie met mijn collega Lydia Imthorn van de Krachttuin, werk ik als Systemisch Werker voor de Opstap, Noordwijkerhout.
Systemisch werken binnen de Opstap biedt verschillende mogelijkheden. Maatwerk staat bij ons voorop, omdat geen enkel gezin hetzelfde is.
Tegelijkertijd kunnen gezinnen dezelfde thema’s tegen komen die lastig kunnen zijn. O.a. communicatie ingewikkeldheden, hoe om te gaan met onderlinge verschillen, hoe om te gaan met bepaald gedrag, begrijpen van patronen die zijn ontstaan en hoe deze te kunnen veranderen, hoe kan je als ouders vanuit verbinding ouderschap verlenen zonder het gevoel te ervaren geen regie te hebben etc. De kennis rondom ggz problematiek is aanwezig, en kan een uitgangspunt zijn, maar we willen ook breed kijken en ondersteunen.
Werkvormen
Werkvormen zijn, naast het met elkaar in gesprek gaan, met elkaar actief aan de slag gaan waaronder door dier ondersteunende interventies of ervaringsgerichte activiteiten. Dit geeft een extra dimensie die bij veel kinderen ingang geeft en voor ouders nieuwe mogelijkheden biedt. Ouders kunnen samen bij ons terecht, maar ook is de mogelijkheid om de kinderen te betrekken, of andere belangrijke mensen in het netwerk. Afhankelijk van het thema waar ouders dan wel samen, alleen, dan wel met kinderen mee aan de slag willen.
Een van de onderdelen die we regelmatig toepassen, is het hele gezin uitnodigen voor iets actiefs. Door samen aan de slag te gaan, wordt meer inzichtelijk, waar de krachten liggen van het gezin en waar ingewikkeldheden uit voort kunnen komen. Laagdrempeligheid en plezier hebben zijn hierin belangrijk.
Ook wordt met het gezin besproken wanneer en hoe vaak ze willen komen.
We vinden het belangrijk dat het aanbod zinvol is en aansluit en het past in de gehele context van draagkracht en achtergrond/ perspectief van hulpverlening.